Vyhledat zájezd na mapě

Šrílanská kuchyně je velmi pestrou směsí zeleniny, velice často ryb a kořeněných omáček karí, jako příloha se konzumuje především rýže (rice and curry). Rýže je základní potravinou ostrova a k dostání je několik druhů – odlišujících se jak velikosti zrna, barvou i chutí.

Omáčky jsou často velmi silně kořeněné, chutě pro Evropana nezvyklé. V případě, že si potřebujeme zchladit ústa, nepomůže voda, ale čistá rýže, jogurt nebo ovoce. Proto se podávají i omáčky s jogurtem a po jídle si lidé často dávají banán. Jestliže si chcete jídlo naopak přikořenit, řekněte si o pól samból (strouhaný kokos, chilli a koření). 

Rýže — základ jídlaŠrílančané jedí rukama. Věří, že když strkají do úst kovové nástroje, kazí si chuť. Nandají si rýži a různé omáčky se zeleninou, rybou či masem na talíř a pak začnou prsty pravé ruky omáčky promíchávat s rýží a vkládat si je do pusy – naberou směs pomocí palce na prsty, z kterých utvoří lopatku a palcem vše z lopatky vsunou do úst. Správně mají být prsty od jídla jen po druhý článek, ne výš. S trochou cviku to jde a je docela zábavné si to zkusit. Ale jestli se vám do toho nebude chtít, nemusíte mít obavy, v turistických restauracích turisté dostávají příbor automaticky a ve většině jídelen je na požádání k dispozici alespoň lžíce.

Občerstvení (snacks)

Příprava sekané placky kottuRóti – tenká placka z mouky, do které je zabalena kořeněná směs se zeleninou, masem, rybou nebo jen vejce
Vádi – čočkový karbanátek, často k dostání od pouličních prodavačů
Hoppers – placky z rýžové mouky, někdy se podávají s vejcem (egg hoppers)
String hoppers – nudličky smotané do placek, jedí se někdy místo rýže k omáčkám
Kurd – jogurt

Ovoce

Díky příznivému tropickému klimatu na Šrí Lance roste a pěstuje se velké množství pro nás exotického ovoce. 

Mango je plod kapkovitého tvaru, který roste na mangovníku. Ten může dorůstat rozměrů pravého tropického velikána. Mango se sklízí ještě zelené a nechává se postupně dozrát. Když není zralé, má většinou zelenou barvu, při dozrávání buď zežloutne nebo zčervená. Mango má několik poddruhů, přičemž dozrálý plod dobrého druhu může vážit až 750 gramů. Mango se buď oloupe a zkonzumuje se sladká dužina, která je obalená okolo velké pecky, anebo (jestliže je mango dobře vyzrálé) se dá dužina vymačkat špičkou vpodstatě jako marmeláda. Tento způsob konzumace používá většina místních. 

Exotické ovoce - rambutan, mango, jackfruit i durianRambutan je příbuzný čínského liči, s tím rozdílem, že na slupce mu vyrůstají měkké červené bodliny a je o něco větší. Z tvrdší slupky se dá snadno vyloupnout sladká bílá dužina, která je nabalena na malé pecce.

Jackfruit je plod podobný chlebovníku nebo durianu. Je to hojně rozšířený druh ovoce po celé této části Asie, a proto se dá pořídit za velmi slušnou cenu. Bohužel je dužina schovaná pod tvrdou slupkou, takže není výhodné kupovat si celý plod, protože příprava na konzumaci je komplikovaná práce. Z plodu se vylupují jasně žluté plátky s výrazným, příjemným aróma a velmi sladkou chutí. Zkušení trhovci z těchto plátků vytvářejí svazky, které pak často prodávají posypané směsí soli a chilli.

Kokosový ořech je neodmyslitelný zástupce typického tropického ovoce. Původně rostl jen na několika ostrovech právě v této části Indického oceánu, ale postupně se rozšířil do celého Tichomoří, kde evropští kolonialisté zakládali kokosové háje, především k produkci kopry (kokosová dužina). 

Trhač kokosů na laněZa doby Rudolfa II. byl kokosový ořech v Evropě opředen mnoha tajemstvími, byl vyhlášen jako zázračná tropická medicína. Rudolf II. vyhlásil jako odměnu pro toho, kdo mu přiveze kokosový ořech, vysokou sumu. 

Kokosový ořech roste celoročně v korunách palmy, která dorůstá až 20 metrů. Pobřežní pásy Šrí Lanky pokrývají rozsáhlé kokosové plantáže. Sklízí se tak, že domorodec za pomoci pásu z pevné látky vyšplhá až do koruny, kde potom vybírá dozrálé ořechy a hází je dolů. 

Kokosový ořech je obalen zelenou slupkou, ze které se po zpracování vyrábí provazy. Pod slupkou, která se musí osekat mačetou, když je ořech zralý, je teprve nám známý kokosový ořech, z kterého se využívá bílá dužina. Z té se vyrábí kokosové mléko tak, že se nastrouhaná dužina povaří ve vodě a vymačká se z ní tekutina. Toto mléko je bílé a používá se na vaření. Když se ořech sklidí nedozrálý, používá se na pití podobně jako kokos královský.

Kokos královský (king coconut) je oranžový a využívá se z něho jenom čirá tekutina uvnitř plodu, která je velmi osvěžující a výživná.

Nápoje

Nejdůležitější je hygienicky balená voda, která se v restauracích a některých obchodech prodává chlazená. Jsou to většinou 1,5litrová balení. Jinak na Šrí Lance najdete podobnou nabídku nápojů, na jakou jste zvyklí z Čech. 

Pivo a jiné alkoholické nápoje se dají sehnat na většině navštívených míst. Pouze při úplňku se na Šrí Lance alkohol nesmí prodávat. 

Na Šrí Lance se vaří speciální palmové víno toddy, které má obsah alkoholu zhruba srovnatelný s pivem. Je to nápoj chuti a vůně nevalné, avšak žízeň zahánějící a osvěžení přinášející.

Související články
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů