Za národní jídlo bývá považován kořeněný papájový salát, zvaný tam maak hung nebo tam som. K těmto salátům, stejně jako k jiným ostřejším pokrmům, se výtečně hodí vydatná lepkavá rýže, kterou sami Laosané jedí častěji než bílou vařenou. V mnoha místech lze najít krámky s nudlovou polévkou pho (čti fo), kterou často vaří zde žijící Vietnamci. Z jižního Laosu pochází jedna z nejoceňovanějších káv na světě (v restauracích je třeba si říci o kafe lao) a také zelený čaj. Proslulé je i laoské pivo Beer lao.
Laoská kuchyně
jednodušší a venkovštější varianta thajské kuchyně
Má blízko k thajské, ale navenek působí jednodušeji a jaksi venkovštěji. Dává důraz na čerstvé ingredience, i masité pokrmy ochucuje svěží zeleninou. Mezi nejlahodnější laoská jídla patří rozhodně studené masové saláty s aromatickými bylinkami (tzv. laap), obvykle rovněž pikantní.