Zřejmě nejvýraznějším khmerským příspěvkem do chuťového spektra pokrmů je hojné používání omáček s kokosovou příchutí, např. v národním jídle amok, někdy servírovaném přímo v kokosové skořápce: většinou jde o rybu (amok trei), někdy kuře; jí se s rýží. Oblíbený je také samlor, spíše polévkovitý pokrm dělaný na mnoho způsobů, vesměs s kokosovým karí, různě dochucovaný zázvorem, ananasem či jinými ingrediencemi, s rozličnými druhy masa. Přímořský Sihanoukville je rájem pro každého milovníka ryb a jiných mořských plodů (steaky z barakud, krevety atd.).
Kambodžská kuchyně
Má sice řadu rysů společných s thajskou či laoskou kuchyní, např. v používání koření, ale obvykle si tolik nelibuje v pikantnosti. Prodělala rovněž vliv čínské (např. nudle) a vietnamské kuchyně, poznamenalo ji i francouzské koloniální období.