V tradiční bhútánské kuchyni nesmí nikdy chybět ostré chilli papričky – papriky podobné našim beraním rohům, kterými se nikdy nešetří. Naopak jsou s mírou používána jakákoliv další výrazná koření nebo jejich směsi. Národním jídlem ema datse jsou právě ony chilli papričky dušené v roztaveném sýru a jenom lehce posolené. Velké oblibě se zde těší houby – nám dobře známé hřiby, bedly, lišky – připravované dušením nebo smažením a často podávané s roztaveným sýrem. Jako příloha je často podávána rýže, stejně zastoupené jsou vařené brambory.
Bhútánská kuchyně
Bhútánská kuchyně je nadmíru pestrá má vlastní specifická jídla a kromě nich se tu stejně jako v Nepálu mísí chutě Indie a Číny, ve vyšších polohách je pak patrný vliv tibetské kuchyně. Jelikož je součástí balíčku služeb v Bhútánu i jídlo, turisté se nejčastěji stravují v hotelech. V nich je jídlo nejčastěji podáváno formou bufetu, v kterém jsou zastoupeny kuchyně „západní“, místní bhútánská, indická a čínská.